Verzending binnen 24 uur   |   Gratis verzending vanaf €25,-   |   Meer dan 2000 klanten gingen u voor!  |  Vragen? 0591 630697

De Productie van Thee

De theeplant

Thee (tea Sinensis) is een groenblijvende plant uit de familie van de Camellia.
Botanisten onderscheiden gewoonlijk drie nauw verwante soorten (thee uit China, Assam en Cambodja) die allemaal voor de commerciële productie worden gebruikt.

De Camellia sinensis, de Chinese struik, kan maximaal 3-5 meter hoog worden en komt op grote schaal voor in China, Tibet en Japan.
Hij is bestand tegen zeer lage temperaturen en kan wel honderd jaar zijn 5 cm lange bladeren produceren.
De Camillia assamica is eerder een boom dan een struik en kan een hoogte van 15-20 meter bereiken, met bladeren die variëren van 15 tot 35 cm.
Hij komt voor in landen met een tropisch klimaat en blijft ongeveer 40 jaar produceren.
De Cambodjaanse soort Camellia assamica subspecies lasiocalyx is een boom die circa 5 meter hoog wordt en hoofdzakelijk gebruikt wordt voor het kweken van kruisingen.

De plant heeft donkergroene, glanzende, leerachtige bladeren en tere, kleine, witte bloesems van circa 2,5 cm in doorsnee met vijf of zeven blaadjes, net als de jasmijnbloesem.
Deze bloemen zorgen voor een muskaatnootachtige vrucht die een tot drie zaden bevat.
Theeplanten gedijen het best in een warme en vochtige omgeving. De geschiktste klimaten hebben een temperatuur van 10ºC tot 30ºC,
een regenval van 200-225 cm per jaar en liggen 350-3500 meter boven zeeniveau.
De juiste combinatie van hoogte en vochtigheid zorgt voor de benodigde langzame groei en hoe hoger de thee wordt verbouwd, hoe meer smaak hij heeft en hoe beter de kwaliteit is.
Veel van de beroemdste theeën zijn Ceylon thee en Darjeeling, worden boven 1350 meter verbouwd.
Net als bij wijn worden de utieindelijke smaak en kwaliteit van het product beïnvloed door veel bijkomende factoren:
klimaat, grond, hoogte, weer, de wijze van plukken, verpakken, transporteren en opslaan.