Verzending binnen 24 uur   |   Gratis verzending vanaf €25,-   |   Meer dan 2000 klanten gingen u voor!  |  Vragen? 0591 630697

Hoe de thee groeit

Vroeger werden theeplanten meestal uit zaad gekweekt, maar tegenwoordig wordt de nieuwe plant steeds vaker geproduceerd door stekjes en afgelegde takken wortel te laten schieten. Door planten te stekken die goed produceren en bestand zijn tegen droogte, ongedierte en ziekten, proberen kwekers de kwaliteit van de oogst op peil te houden en de commerciële mogelijkheden van hun plantages te vergroten. Nieuwe planten worden in een kwekerij gezet en na ongeveer zes maanden, wanneer ze een hoogte van 15-20 cm hebben bereikt, overgeplant naar de plantage. De jonge struiken krijgen elk circa 1,5 m2 toegewezen en worden de eerste twee jaar niet geplukt of gesnoeid; tijdens deze periode bereiken ze een hoogte van 1,5 à 2 meter. Daarna worden ze ingesnoeid tot een hoogte van circa 30 cm, mogen dan een poosje doorgroeien en worden vervolgens wekelijks gesnoeid om ze ongeveer een meter hoog te houden. De commerciële pluk begint na drie tot vijf jaar, afhankelijk van de hoogte en omstandigheden. In sommige delen van de wereld groeien de planten het hele jaar door en elders zijn er een rustperiode in de winter en een groeiperiode. De bladeren worden geplukt wanneer de nieuwe loten beginnen te groeien. In streken met een warmer klimaat krijgen de planten meerdere groeischeuten, terwijl er in koelere klimaten een korter, beperkt groeiseizoen is. De bladeren van de eerste pluk zijn zeer gezocht, maar het zijn die van de tweede pluk die naar men zegt de beste thee te geven. Voor thee van de beste kwaliteit verwijderen de plukkers van elke nieuwe loot twee bladeren en een knop. Deze worden met een neerwaartse beweging van de duim losgetrokken en in de zakken of manden gedaan, die elke plukker bij zich draagt.

 

De bewerking van thee

 
Vroeger dacht men dat groene en zwarte thee van verschillende planten kwamen, maar in werkelijkheid zijn het de bewerkingsmethoden die de zes voornaamste verschillende soorten [witte, groene, oolong, zwarte, gearomatiseerde en geperste thee] en de vele verschillende variëteiten binnen elke soort opleveren, waardoor er wereldwijd in totaal meer dan 3000 verschillende theeën bestaan.

WITTE THEE

Deze thee wordt op zeer beperkte schaal geproduceerd in China [van oudsher in de provincie Fujian] en Sri Lanka. De nieuwe knoppen worden geplukt voor ze opengaan, verflenst om het natuurlijke vocht te laten verdampen en dan gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur [en worden soms witpunt genoemd] en geven een zeer licht, strokleurig aftreksel.

GROENE THEE

Groene thee wordt vaak 'ongefermenteerde' thee genoemd. De vers geplukte bladeren worden verflenst en dan verhit om de fermentatie (of oxidatie) tegen te gaan die het blad doet rotten. In China wordt thee nog op veel plaatsen met de hand bewerkt, met name bij de productie van de betere Chinese thee. Bij de traditionele methode worden de verse groene bladeren in een dunne laag uitgespreid op bamboebladeren en een of twee uur blootgesteld aan zonlicht of natuurlijke warme lucht. Daarna worden de bladeren met kleine hoeveelheden tegelijk in hete pannen gelegd en met de hand snel omgeschept, terwijl ze zacht en vochtig worden en het natuurlijke vocht verdampt. (Er bestaan enkele Chinese theeën die niet gevuurd, maar gestoomd worden.) Na vier of vijf minuten worden de zacht geworden bladeren op bamboe tafels tot bolletjes gerold. Deze bolletjes gaan bijna direct weer in de hete pannen en worden snel omgeschud, waarna men ze opnieuw rolt of laat drogen. Na een of twee uur zijn de bladeren dofgroen en zijn ze klaar voor gebruik. Ten slotte worden ze gezeefd om de ongelijke stukjes blad op grootte te sorteren. In Japan worden de geplukte bladeren snel gestoomd op een lopende band, waardoor ze soepen en zacht worden en klaar zijn om gerold te worden. Ze worden gekoeld en herhaaldelijk gerold, gedraaid en gedroogd tot alle vocht verdampt is. Tijdens de laatste keer rollen krijgen de bladeren hun uiteindelijke vorm voor ze voor de laatste keer gedroogd worden. Daarna wordt de thee afgekoeld, waarna hij luchtdicht wordt verpakt voor verscheping naar de verkooppunten.