Verzending binnen 24 uur   |   Gratis verzending vanaf €25,-   |   Meer dan 2000 klanten gingen u voor!  |  Vragen? 0591 630697

Thee Woordenboek

A


Aardachtig

De smaak van thee kan van zichzelf aardachtig zijn, bijvoorbeeld een Pu Ehr thee.

Antioxidanten
Groene, Zwarte en Witte thee bevatten veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden.

Aroma
Theeën kunnen gearomatiseerd worden, hierdoor kan de thee fruitig, bloemig, zwak of sterk geuren

Assam
Volle, moutige, krachtige, orthodoxe thee met een rijke smaak en kleur.

Avond thee
Een thee zonder Theïne (Cafeïne), kruiden thee zoals Brandnetel thee, Sisline thee, Hennep thee, Verveïne thee of Citroenmelisse.

 

B

 

Bergamot 
Bergamot die door de welbekende Earl Grey zit is de olie van de bergamotcitroen, een soort sinaasappel.

Biologische thee
Biologische thee wordt verbouwd zonder gebruik van chemische kunstmest of chemisch/synthetisch bestrijdingsmiddelen.

Bitter
Een sterk gevoel, merkbaar op de achterkant van de tong.

Bloemig
Een theesoort met bloemige ingrediënten geeft een bloemige smaak, bijvoorbeeld rozenbloesem, korenbloem, kamille of lavendel.

 

CCafeïne
Cafeïne is een stimulerend middel in koffie, in thee wordt het Theïne genoemd, die de hartslag en de alertheid kan bevorderen.

Camellia Sinensis
De Chinese struik,an deze plant worden witte theegroene thee, oolong en zwarte thee gemaakt. kan maximaal 3 - 5 meter hoog worden en komt op grote schaal voor in China, Tibet en Japan.
Hij is bestand tegen zeer lage temperaturen en kan wel honderd jaar zijn 5 cm lange bladeren produceren.

Ceylon
Een pure zwarte thee, afkomstig uit Sri Lanka. De zwarte thee kenmerkt zich door een verfrissend aroma met een vleugje citrus.

 

DDarjeeling
Thee uit verschillende tijden van het jaar verschillen sterk van smaak: eerste pluk (First Flush) is een groenig blad dat een scherpe, geurige thee geeft,
tweede pluk (Second Flush) geeft een zachtere, rondere thee; bij de tussenpluk wordt de scherpte van de eerste pluk gecombineerd met de rijpere smaak van de tweede.

 

EEarl Grey
Van oudsher is dit een melange van Chinese thee of Chinese en Indiase thee, gearomatiseerd met olie van de bergamotcitroen, een soort sinaasappel.

Engelse Ontbijtthee
Een Zwarte thee, Engelse Melange is vaak een melange van Assam en Ceylon. Door de volle en sterke smaak is dit een populaire thee.

 

FFermenteren
Het fermentatieproces is voor veel theesoorten belangrijk, Gefermenteerde theesoorten hebben hun kleur en smaak aan het fermentatieproces te danken.
De vers geplukte theebladen worden in dunne lagen verspreid in bakken, deze gaan de 'fermentatie kamer' in waar de temperatuur 25 graden celsius is. Tijdens dit proces wordt er een zeer vochtige lucht met een vochtigheidsgraad van 95% de kamer in geblazen.
Hierdoor komen de kenmerkende geur en smaakstoffen vrij. Het fermentatieproces duurt 4 tot 5 uur.

Fruitig
Een zoete fruitige geur of smaak.

 

GGearomatiseerde thee
Thee die gearomatiseerd is met kruiden en/of aroma's.

Grasachtig
Een kruidachtige geur of smaak die wijzen naar een grasachtige substantie.

Groene thee
Groene thee is het ongefermenteerde blad van de theeplant (Camellia Sinensis). Doordat groene thee het meest onbehandeld is, heeft het de meest natuurlijke smaak van alle theesoorten.
Groene theebladeren worden geplukt en door korte verhitting gedroogd om het fermentatieproces te stoppen.

Gunpowder
Gunpowder is een pure groene thee, de blaadjes zijn gerold tot kleine kogeltjes, vandaar de naam! Gunpowder is krachtig van smaak.

 

HHigh Tea
Een High Tea is een theeceremonie die bestaat uit kleine hartige en zoete gerechten, deze wordt doorgaans rond 15.00 /16.00 uur gehouden.

Hooi
Een hooi achtige geur of smaak.

 

JJasmijn
Een melange van zwarte-, groene-, of oolong thee met gedroogde, geurende jasmijnbloemen.

 

KKruidenthee
Kruidenthee is geen thee zoals zwarte thee of groene thee, deze is ook niet afkomstig van de theeplant Camilla Sensis.
Het heeft alleen de naam thee doordat de wijze van thee maken wel gelijk is. Kruidenthee is ook een warme drank van enkel kruid of juist een melange van verschillende kruiden zoals Brandnetel, Citroengras, Hibiscus, Sisline, Verveine etc.

 

MMatcha
Een pure groene thee die tot poeder vermalen is, als je Matcha thee drinkt, krijg je dus 100% van het tleeblad binnen en dus ook 100% van de voedingsstoffen!

1 kop Matcha thee staat gelijk aan het drinken van 15 kopjes gewone groene thee! Matcha thee bevat ook cafeïne en theanine, het verhoogt daarom tot wel 6 uur je energie en concentratievermogen zonder dat je je gejaagd voelt. Daarnaast ontstaat er een kalmte en helderheid van geest, het houdt je scherp, helder en helpt je herstellen na een zware training.

Melange
Twee of meerdere ingrediënten gemelangeerd met thee, bijvoorbeeld Heksen thee (kruidig en pittig), Flower Power (Bloemig) of Harmonie.

N.Nootachtig 
Thee dat de smaak van noten zoals amandelen of cashewnoten heeft.

 

OOolong
Oolong thee is een half gefermenteerde thee waardoor het in het bezit is van veel gezonde stoffen zoals antioxidanten.

 

PPittig
Een thee met een pittige geur en/of smaak met ingrediënten zoals peper, kaneel of gember.

 

RRooibos
Rooibos thee is een kruidenthee, afkomstig van de Aspalathus linearis uit Zuid-Afrika. Deze staat bekend om haar rijke roodachtige infusie.
Rooibos thee bevat geen theïne en is rijk aan antioxidanten, calcium en ijzer.

 

SSencha
Een pure groene thee afkomstig vanuit Japan, mild van smaak en makkelijk te drinken. Ook zeer geschikt om te melangeren.

Sterkte
Aanduiding van de sterkte van een thee, mild of sterk van smaak.

 

TTheesommelier
Een theesommelier is een specialist op het gebied van thee. Heeft kennis van het productie-, oogst- en bewaarproces, de zetmethodes en de geschiedenis van thee.
Ook kan een theesommelier thee soorten met gerechten combineren.

Thee bewaren
Belangrijk is dat de thee altijd in een goed sluitend blik, glazen, porseleinen of plastic pot zit. Bij voorkeur de thee op een donkere plek (achter een kast deur) en droog bewaren.
Alle pure theesoorten zonder vruchten, bloesems, kruiden, specerijen en aroma's kun je rustig een jaar tot anderhalf jaar bewaren en gebruiken.
Alle soorten thee met vruchten, bloesems, kruiden, specerijen en aroma's zijn tussen de 6 en 8 maanden houdbaar.
Je kunt de thee na bovengenoemde termijnen nog wel drinken, ze verliezen alleen de kracht, frisheid en geur.

Thee en gezondheid
100% natuurlijke theesoorten zijn erg gezond, het liefst zo puur mogelijk. Zowel groene,- zwarte-, oolong thee en rooibos zijn heel gezond! Kijk hier voor de gezonde werkingen!

Thee recepten
Vind de leukste recepten op basis van thee hier!

Theïne
Theïne is een stof (Alkaloïde) die voorkomt in de bladeren van de Camellia sinensis (theeplant). tussen Theïne en Cafeïne is geen verschil, in thee wordt het Theïne genoemd en in koffie Cafeïne.

 

WWitte thee
Witte thee wordt gemaakt van de jongste knoppen van de Camellia Sinensis (theeplant). De jonge knoppen worden binnen 48 uur geplukt en kort in zonlicht gedroogd. Hierdoor krijgt Witte thee een milde, subtiele smaak.

 

ZZacht
Een theesoort met een zachte, milde smaak, zoals Witte thee of Sencha.

Zwarte thee
Zwarte thee is de meest verkochte theesoort wereldwijd! Zwarte thee is een gefermenteerde thee, afkomstig van de Camellia sinensis (theeplant).